Powered by Smartsupp VSP - Výtahy EXPRESS ELEVATORS
Přeskočit na obsah

VŠEOBECNÉ SERVISNÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI EXPRESS ELEVATORS s.r.o.

1. DEFINICE

Všechny zde použité pojmy psané velkým počátečním písmenem mají stejný význam, který je jim přiřazen ve smlouvě. Dále mají následující pojmy tento význam:

PojemPopis
EXPRESS ELEVATORSSpolečnost EXPRESS ELEVATORS s.r.o., IČ: 62913549, se sídlem Chodovická 2279/53, 193 00 Praha, společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 35280.
ZákazníkFyzická nebo právnická osoba uvedená v hlavičce smlouvy, která je provozovatelem/vlastníkem zařízení, nebo společnost, která vlastníka/provozovatele zařízení zastupuje.
SmlouvaSmlouva uzavřená mezi společností EXPRESS ELEVATORS a zákazníkem za účelem poskytování služeb, včetně těchto všeobecných servisních podmínek a všech dalších příloh smlouvy.
Doba platnosti smlouvyDoba platnosti smlouvy dohodnutá ve Smlouvě.
ZařízeníVýtahy, eskalátory, automatické dveře, brány, závory a/nebo jiná zařízení uvedená ve Smlouvě a jejich části.
Servisní službySlužby, které mají být provedeny společností EXPRESS ELEVATORS, vztahující se k zařízení, jak je podrobně uvedeno ve smlouvě
Pracovní dobaPondělí až pátek od 7:00 do 15:30 hod.
Pohotovostní dobaPondělí až pátek od 15:30 do 07:00 hod. Svátky, soboty a neděle 24 hodin denně.
Smluvní strana nebo smluvní stranyZákazník a/nebo společnost EXPRESS ELEVATORS.
CenaPoplatky splatné zákazníkem za poskytování služeb dle Smlouvy, bez DPH.
PodmínkyTyto Všeobecné servisní podmínky společnosti EXPRESS ELEVATORS s.r.o.
Občanský zákoníkZákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.
Zákonné požadavkyVšechny platné zákonné, regulační a legislativní požadavky týkající se stavu a servisu zařízení.
UživateléFyzické, nebo právnické osoby, které jsou koncovými uživateli služeb.
Aktuální HZSAktuální hodinová zúčtovací sazba činí 800 Kč/hod. bez DPH.
Cena dopravyCena dopravy dle vzdálenosti objektu od sídla, nebo nejbližší pobočky EXPRESS ELEVATORS, ve kterém se nachází Zařízení. Cena za 1 km je 11 Kč bez DPH.

2. VŠEOBECNÉ SERVISNÍ PODMÍNKY

Tyto Podmínky tvoří nedílnou součást Smlouvy a jakékoliv nabídky EXPRESS ELEVATORS. EXPRESS ELEVATORS má právo tyto Podmínky jednostranně měnit, o čemž bude Zákazníka informovat e-mailem či dopisem ve spojení s vyvěšením změny na www.e-elevators.cz (VSP) nejpozději dva (2) měsíce před plánovanou účinností změny. Pokud Zákazník ve lhůtě patnácti (15) dní od obdržení e-mailu či dopisu s informací o změně podmínek neodešle EXPRESS ELEVATORS písemnou výpověď Smlouvy, platí, že se změnou Podmínek souhlasí od dne účinnosti změny. Pokud Zákazník ve výše uvedené lhůtě patnácti (15) dní od obdržení e-mailu či dopisu s informací o změně podmínek odešle EXPRESS ELEVATORS písemnou výpověď Smlouvy, končí Smlouva uplynutím výpovědní doby, která v takovém případě končí dnem nabytí účinnosti takové změny. .V případě rozporu mezi ustanovením těchto Podmínek a Smlouvou se uplatní ustanovení ujednané ve Smlouvě.

 

3. POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB

EXPRESS ELEVATORS poskytuje Servisní služby v rozsahu dohodnutém ve Smlouvě. EXPRESS ELEVATORS Servisní služby poskytuje s náležitou odbornou péčí, v souladu s pokyny výrobce, ČSN EN 27 4002, ČSN EN 27 4007 a s nejnovějšími výrobními znalostmi. K poskytování Servisních služeb používá EXPRESS ELEVATORS školené pracovníky. Není-li ve Smlouvě sjednán jiný režim, nastoupí EXPRESS ELEVATORS na opravu v Pracovní době, a to nejpozději 4 hodiny od nahlášení provozní poruchy, u vyproštění uvízlých osob pak do 1 hodiny od nahlášení na zákaznické centrum EXPRESS ELEVATORS. Pokud bude Zákazník požadovat nástup na opravu v Pohotovostní době, musí to výslovně uvést při nahlášení poruchy. V tomto případě EXPRESS ELEVATORS nastoupí na opravu nejpozději do 4 hodin od nahlášení poruchy Zákazníkem, umožní-li to kapacity EXPRESS ELEVATORS. Přesný termín nástupu bude dohodnut při hlášení pohotovostní opravy. Pokud bude Zákazník požadovat nástup na vyproštění, musí to výslovně uvést při nahlášení poruchy. Není-li ve Smlouvě sjednáno jinak, Servisní služby nezahrnují výměnu žárovek, zářivek, čištění Zařízení, úpravy Zařízení, které jsou vyžadované novou právní úpravou, doporučeny nebo nařízeny příslušnými kontrolními orgány nebo nezávaznými technickými normami, údržbu kabelů elektrického napájení nebo telefonních a datových kabelů. Pokud dojde k porušení telefonního či datového spojení, není EXPRESS ELEVATORS po dobu trvání poruchy povinno poskytovat příslušné Servisní služby.

 

4. ZÁVAZKY ZÁKAZNÍKA

Provozovatelem Zařízení je Zákazník. Zákazník je povinen EXPRESS ELEVATORS poskytnout veškerou součinnost potřebnou pro řádné plnění povinností EXPRESS ELEVATORS plynoucích ze Smlouvy. Zákazník EXPRESS ELEVATORS neprodleně informuje o jakékoliv závadě na fungování Zařízení, o jakékoliv nehodě nebo události týkající se Zařízení, nebo o jakékoliv změně v jeho používání. Zákazník je dále povinen v dostatečném předstihu oznámit EXPRESS ELEVATORS jakékoliv stavební úpravy, které by mohly ohrozit či ovlivnit poskytování Servisních služeb. Zákazník je dále povinen hlásit veškeré závady, škody a úpravy v objektu, které by mohly mít vliv na poskytování Servisních služeb, bezprostředně poté, kdy se o nich dozví. Zákazník pracovníkům EXPRESS ELEVATORS zajistí bezpečné a přiměřené pracovní prostředí, zejména přístup umožňující výkon Servisních služeb, včetně požadovaného počtu klíčů či přístupových karet do objektu, případně strojovny, a to bezplatně. Zákazník je povinen učinit veškeré úkony nezbytné k dodržení požadavků předpisů o požární bezpečnosti a ochraně zdraví při práci včetně potřebného poučení příslušných osob od EXPRESS ELEVATORS provádějících dané servisní služby na základě této Smlouvy. Zákazník se zavazuje učinit veškerá opatření, aby nedošlo při poskytování služeb na základě této Smlouvy k porušení právních norem (zejména týkajících se bezpečnosti), a to i ze strany osob od EXPRESS ELEVATORS provádějících dané servisní služby. Zákazník dále odpovídá za hlavní připojení Zařízení a dále za výkyvy či výpadky v dodávce energií. Pokud je k poskytování Servisních služeb třeba telefonní či datová linka a není-li ve Smlouvě sjednáno jinak, je Zákazník odpovědný za její zajištění a platbu.

 

5. CENY A PLATEBNÍ PODMÍNKY

Pokud nebude ve Smlouvě dohodnuto jinak, jsou Ceny splatné čtvrtletně na začátku období převodem na bankovní účet uvedený na příslušné faktuře. Faktura je splatná ve lhůtě čtrnácti (14) dnů od vystavení faktury EXPRESS ELEVATORS. Ceny nezahrnují daň z přidané hodnoty. EXPRESS ELEVATORS je oprávněno jednostranně zvýšit cenu za služby o míru inflace vyhlášenou Českým statistickým úřadem za předchozí kalendářní rok (míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen), a to vždy od 1. února příslušného kalendářního roku (případně od prvního dne pozdějšího kalendářního měsíce příslušného kalendářního roku). Tuto skutečnost je povinno EXPRESS ELEVATORS oznámit Zákazníkovi. V případě záporné míry inflace se cena za služby nesnižuje. V případě, že se prokazatelně během Doby platnosti Smlouvy změní náklady na poskytování Servisních služeb, je EXPRESS ELEVATORS oprávněno vyzvat Zákazníka k uzavření dohody o úpravě Ceny. Odmítnutí Zákazníka upravit Cenu o prokazatelně navýšené náklady zakládá právo EXPRESS ELEVATORS k vypovězení Smlouvy, a to v tomto případě v jednoměsíční výpovědní době, která začíná běžet den následující po dni doručení výpovědi Zákazníkovi. Smlouva stanoví, které ze sjednaných Servisních služeb jsou kryty paušální platbou a které nikoliv. Pokud nebude ve Smlouvě sjednáno jinak, platí, že paušální Cena nekryje jakékoliv úkony v rámci sjednaných Servisních služeb činěné mimo Pracovní dobu. Úkony podle předchozí věty bude EXPRESS ELEVATORS fakturovat na základě HZS a Ceny dopravy. Cena dopravy je určena v závislosti na vzdálenosti Zařízení od sídla, nebo nejbližší pobočky EXPRESS ELEVATORS dle Smlouvy. Není-li ve Smlouvě sjednáno jinak, za práce v Pohotovostní době a za vyproštění uvízlých osob EXPRESS ELEVATORS kromě Aktuální HZS a Ceny dopravy účtuje navíc ještě pohotovostní příplatek ve výši 100 % aktuální HZS za každou započatou hodinu práce servisního technika. EXPRESS ELEVATORS má právo účtovat náklady za výjezd pohotovostního technika zmařený z důvodů na straně Zákazníka.

 

6. MIMOŘÁDNÉ PRÁCE

Mimořádné práce jsou práce nad rámec Servisních služeb sjednaných ve Smlouvě a jsou vždy sjednány ve formě nabídky EXPRESS ELEVATORS a objednávky Zákazníka tak, že Zákazník odsouhlasí předmět, čas a cenu plnění, pokud cena přesáhne 10 000 Kč bez DPH, pokud cena nepřesáhne 10 000 Kč bez DPH, bude taková nabídka odsouhlasena emailem, nebo telefonicky. Tím je uzavřena individuální smlouva na mimořádné práce. Není-li ve Smlouvě sjednáno jinak, mimořádnou prací se vždy rozumí provedení oprav vyvolaných vandalismem, nesprávným či nevhodným použitím nebo vnějším vlivem či vyšší mocí (voda, oheň, blesk atd.), jakož i oprav poruch mimo Pracovní dobu, popř. pracovní dobu sjednanou ve Smlouvě a dále dodávka jakéhokoliv materiálu či náhradního dílu (případné náhradní díly k zařízením nejsou součástí ceny služeb sjednaných ve Smlouvě).. EXPRESS ELEVATORS mimořádné práce fakturuje po jejich dokončení na základě Aktuální HZS s případnými přirážkami za práci přesčasovou, o svátcích či ve dnech pracovního klidu, materiál a náhradní díly v běžných zakázkových cenách. EXPRESS ELEVATORS je oprávněno požadovat před poskytnutím služeb přiměřenou zálohu na cenu služeb, a to až do výše očekávané ceny služeb včetně souvisejících nákladů (cestovné, parkovné apod.).

 

7. PRODLENÍ S PLATBOU A POZASTAVENÍ SERVISNÍCH SLUŽEB

V případě prodlení Zákazníka s platbou jakékoliv částky dle Smlouvy má EXPRESS ELEVATORS právo na smluvní pokutu ve výši 0,05% z dlužné částky za každý započatý den prodlení. Smluvní pokuta je splatná dnem doručení písemné výzvy k její úhradě. Tímto ustanovením o smluvní pokutě není dotčeno právo EXPRESS ELEVATORS na náhradu škody v plném rozsahu. Aniž by tím byly dotčeny další nároky EXPRESS ELEVATORS, je EXPRESS ELEVATORS dále oprávněno pozastavit poskytování Servisních služeb, a to až do doby, kdy Zákazník uhradí veškeré částky po splatnosti, včetně smluvní pokuty a zákonného úroku z prodlení. Pro vyloučení pochybností se výslovně stanoví, že Zákazník je i po dobu pozastavení Servisních služeb podle tohoto článku povinen hradit paušální Cenu dle Smlouvy. EXPRESS ELEVATORS je oprávněno Servisní služby pozastavit k začátku kalendářního měsíce, přičemž o této skutečnosti bude Zákazníka informovat nejméně 5 dnů předem. Pro vyloučení pochybností se uvádí, že EXPRESS ELEVATORS neodpovídá za bezpečnost provozu a provozní způsobilost Zařízení a jakékoliv újmy, které vznikly Zákazníkovi nebo třetí osobě, důsledkem pozastavení Servisních služeb podle tohoto článku. Poté, co Zákazník uhradí všechny platby, EXPRESS ELEVATORS automaticky provede ověřovací odbornou prohlídku na Zařízení. Tuto službu EXPRESS ELEVATORS Zákazníkovi naúčtuje nad rámec Smlouvy v běžných zakázkových cenách a po její úhradě obnoví poskytování Servisních služeb.

 

8. ZÁRUKA ZA JAKOST

Ve vztahu k Servisním službám poskytuje EXPRESS ELEVATORS záruku 6 měsíců na provedené práce a 24 měsíců na instalovaný materiál mimo materiálu podléhajícímu běžnému opotřebení. Na zařízeních a dílech vyrobených či dodaných EXPRESS ELEVATORS mohou být činěny jakékoliv servisní či technické úkony pouze EXPRESS ELEVATORS. Při nesplnění této podmínky se na předmětné zařízení, dílo či plnění záruka nevztahuje. Záruka se nevztahuje na výměnu součástí s ukončenou dobou jejich životnosti včetně, mimo jiné, žárovek, zářivek, startérů, baterií, akumulátorů a pojistek nebo na škody či vady na Zařízení nebo jeho součástech vzniklé v důsledku běžného opotřebení, vandalismu, nesprávného či neobvyklého používání a provozování, nedbalosti, nehody, abnormálních teplotních nebo vlhkostních podmínek, poškození z důvodu vyšší moci nebo na práce, opravy, změny nebo výměny jakýchkoliv součástí jinými osobami bez předchozího písemného souhlasu EXPRESS ELEVATORS. Zařízení a veškeré jeho součásti budou vždy uloženy, provozovány a udržovány řádně a v souladu s pokyny EXPRESS ELEVATORS, jinak se záruka neuplatní.

 

9. POSTOUPENÍ PRÁV A POVINNOSTÍ

Bez předchozího písemného souhlasu EXPRESS ELEVATORS není Zákazník oprávněn postoupit jakákoliv svá práva či povinnosti vyplývající ze Smlouvy třetí osobě. EXPRESS ELEVATORS je oprávněno bez souhlasu Zákazníka postoupit svá práva a povinnosti vyplývající ze Smlouvy třetí osobě.

 

10. OMEZENÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ÚJMU

EXPRESS ELEVATORS nenese žádnou odpovědnost za ušlý zisk a za nepřímé škody nebo následné škody Zákazníka nebo jiného uživatele Zařízení. Celková odpovědnost za újmu, za kterou EXPRESS ELEVATORS odpovídá Zákazníkovi na základě Smlouvy, je omezena částkou ve výši 10 000 000 Kč na jednotlivý případ vzniku újmy.

 

11. VYŠŠÍ MOC

EXPRESS ELEVATORS neodpovídá za neplnění jakýchkoliv svých závazků ze Smlouvy, ke kterému došlo z důvodu zakládajícího vyšší moc. Pojmem „vyšší moc“ se rozumějí veškeré okolnosti nebo situace mimo přiměřenou kontrolu EXPRESS ELEVATORS, které nebylo v době uzavření Smlouvy možné předvídat (zejména válka, občanské nepokoje, stávka, epidemie, pandemie, nedostatek materiálu, zpoždění v dopravě, krádež, vandalismus, špatné používání Zařízení, přerušení dodávek energií, zásahy ze strany třetích osob, požár, povodeň), v důsledku, kterých není možné od EXPRESS ELEVATORS rozumně požadovat plnění jeho povinností, včetně působení vyšší moci na jakéhokoliv z dodavatelů EXPRESS ELEVATORS nebo neplnění ze strany jakéhokoliv dodavatele. Jestliže působení vyšší moci trvá po dobu tří (3) po sobě jdoucích měsíců (nebo v případě, že EXPRESS ELEVATORS přiměřeně očekává, že působení bude trvat po dobu tří (3) po sobě jdoucích měsíců), je EXPRESS ELEVATORS oprávněno od Smlouvy zcela či částečně odstoupit.

 

12. DOBA PLATNOSTI A UKONČENÍ SMLOUVY

Skončením platnosti Smlouvy nejsou dotčena práva týkající se náhrady škody, smluvních pokut, a jiných nároků splatných před skončením platnosti Smlouvy; případně i další práva a povinnosti, z jejichž povahy je zřejmé, že mají zůstat v platnosti i po skončení platnosti Smlouvy.,. Vedle případů stanovených Občanským zákoníkem je EXPRESS ELEVATORS oprávněno od Smlouvy odstoupit v následujících případech:

 

  • 1.1. EXPRESS ELEVATORS zjistí na Zařízení zásahy jiných osob podnikajících ve stejném předmětu činnosti jako EXPRESS ELEVATORS (porušení příslušné normy neumožňující práci více servisních firem);
  • 1.2. EXPRESS ELEVATORS zjistí nutnost provedení prací bezpečnostního charakteru, jejichž provedení Zákazník odmítne. V tomto případě EXPRESS ELEVATORS neodpovídá za další bezpečnost Zařízení;
  • 1.3. EXPRESS ELEVATORS zjistí, že došlo ke změně druhu a účelu používání Zařízení bez předchozího projednání této skutečnosti s EXPRESS ELEVATORS;
  • 1.4. EXPRESS ELEVATORS zjistí, že Zákazník nevlastní/nedisponuje či nedoloží povinnou dokumentaci dle Smlouvy;
  • 1.5. prodlení Zákazníka s úhradou jakékoliv částky dle Smlouvy delší než 30 kalendářních dní;
  • 1.6. vůči Zákazníkovi bylo zahájeno insolvenční řízení nebo je Zákazník v likvidaci.

 

Odstoupení od Smlouvy je účinné prvního dne kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž bylo písemné odstoupení Zákazníkovi doručeno. V případě, kdy je na žádost Zákazníka ukončena Smlouva dohodou smluvních stran dříve, než by skončila uplynutím stanovené výpovědní doby, je EXPRESS ELEVATORS oprávněno na Zákazníkovi nárokovat zaplacení smluvní pokuty ve výši odpovídající 50 % paušální ceny, kterou by Zákazník celkově uhradil ve zbývající Době platnosti Smlouvy, kdyby k ukončení Smlouvy nedošlo. Tímto ustanovením o smluvní pokutě není dotčeno právo EXPRESS ELEVATORS na náhradu škody v plném rozsahu. Smluvní pokuta je splatná dnem doručení písemné výzvy k její úhradě.

Má-li dojít ke změně provozovatele zařízení, je zákazník povinen poskytnout potřebnou součinnost a včas učinit veškeré potřebné úkony za tím účelem, aby mohlo dojít k pokračování této Smlouvy s novým provozovatelem zařízení (zejména včasně informovat EXPRESS ELEVATORS i budoucího provozovatele a vyvolat jejich jednání za tímto účelem). Veškeré následky nesplnění této povinnosti jdou k tíži Zákazníka, včetně případné povinnosti k náhradě škody.

 

13. ROZHODNÉ PRÁVO A ŘEŠENÍ SPORŮ

Tyto Podmínky, jakož i Smlouva se řídí právním řádem České republiky, zejména č. 89/2012 Sb., občanským zákoníkem, ve znění pozdějších předpisů. Veškeré spory vzniklé v souvislosti se Smlouvou řeší věcně a místně příslušné soudy České republiky.

 

14. CENY DOPRAVY

Ceny dopravy jsou stanoveny dle vzdálenosti od sídla, nebo nejbližší pobočky EXPRESS ELEVATORS. Vzdálenost se počítá ze sídla, nebo nejbližší pobočky EXPRESS ELEVATORS k objektu, ve kterém se nachází Zařízení. Počet km se násobí dvěma, počítá se cesta tam a zpět.

 

15. CENY PARKOVÁNÍ

Cena parkování je stanovena dle nejlevnější parkovací zóny, přiléhající k objektu se Zařízením. Tato cena je v pracovní době EXPRESS ELEVATORS v rámci uzavřené Smlouvy zcela zdarma V ostatních případech a úkonech účtovaných nad rámec Smlouvy jsou náklady za parkování započítány Zákazníkovi společně s náklady za provedené práce.